9 december The Fiscus + Beroerte

The Fiscus
Ruig en vrolijk, rammelend en strak, swing en punk – met zulke ambitieuze tegenspraak beschrijft het rock en rollende The Fiscus zichzelf. In werkelijkheid is The Fiscus een jonge groep vriendelijke vrienden die, gebonden door een grote liefde voor muziek, sinds enige maanden belangrijke delen van Nederland op zijn indiebeentjes doet dansen.

Ja, waarlijk! The Fiscus huist in onze hoofdstad (rootsy ronkte The Fiscus reeds op Landjuweel en ook in de Tolhuistuin klonken al zijn catchy melodieën). Dit najaar toert hij met zijn beestachtige EP Silly Fashion door het land. Silly Fashion is muziek over mode, maar ook over media en over algemene murwgeslagenheid. “Thriftshops on speed-dial”, Google Streetview en wilde braspartijen na 5 uur ’s nachts; geen der grote thema’s blijft bij The Fiscus onberoerd. “Please sit down and have another.” The Fiscus levert een tegenstrijdige verzameling opzwepende, uit het leven gegrepen matpartijen met de werkelijkheid.

Wat klinkt kortom als Daniel Romano, The Districts en The Libertines, maar dan fiscaal voordelig? Antwoord: The Fiscus. Goedkope dieverij is het hierbij overigens niet te noemen, hiervoor zijn de jongemannen van The Fiscus veel te DIY. Beter zelf gedaan, dan goed gejat, zo zeggen zij altijd maar.

Beroerte:

Dat zijn niet alleen de gevolgen van de fysieke kwaal, het is ook het effect wat het publiek ervaart na een optreden van het gelijknamige Nederlandstalige stonerpoptrio Beroerte.

Na een kortstondig gesprek over muziek en een bevestigende jam, besloten liedjesschrijver, gitarist en vocalist Mat van Berkel en oermens en -drummer Jimmi Vos de eeltige handen ineen te slaan.
Als duo werd debuut-EP Best Vertieft opgenomen. Een vijftal nummers vol liefdessmart, woede en frustratie gedept in een benauwend sausje van heftige gitaarriffs en dito drums, waarbij de popmuziek en kleinkunst niet uit het oog verloren wordt. Titels als Kloteweer en Dood schetsen wellicht een pessimistisch levensbeeld, het zijn echter thema’s die bezongen worden middels humoristische en ontwapenende teksten.

Na enkele optredens voegde bassist Luc Jeuken zich bij de twee Tilburgers om de band extra lage ballen te geven.
Als trio overrompelde Beroerte onder andere de Tilburgse podia Paradox, Cul de Sac en Stukafest Tilburg. Ook Bevrijdingsfestival ‘s-Hertogenbosch en Ekcit Rotterdam moesten aan de manie en branie van de band toegeven.

Nog dit jaar duiken de drie heren de studio in om nieuwe nummers de wereld in te slingeren. De nummers zullen even ongepolijst en ongecensureerd zijn als op de debuut-EP. Rollen zijn hierbij weggelegd voor de Fiat Multipla, Mevrouw Van Berkel en Testosteron. Kleine kunst wordt groot!